Följ Lärarförbundet

Bara 5 av 100 skulle rekommendera sina barn att bli lärare

Pressmeddelande   •   Sep 07, 2011 08:47 CEST

Lärarförbundet har i en undersökning utförd av Novus frågat föräldrar om deras syn på läraryrket. Bara 5 av 100 föräldrar skulle rekommendera sina barn att välja läraryrket. 7 av 10 föräldrar uppger dessutom att läraryrket har låg status. Fler föräldrar ger hellre barnet rådet att bli snickare eller elektriker framför läraryrket.

Om föräldrarna själva får välja bland yrken som de helst skulle rekommendera sina barn väljer de civilingenjör, följt av advokat och läkare. Endast 5 procent säger att de i förstahand skulle rekommendera sina barn att bli lärare. Fler skulle rekommendera sina barn att bli snickare eller elektriker framför läraryrket.

– Siffrorna bekräftar tyvärr mina värsta farhågor. Snart kommer skolan få mycket svårt att rekrytera lärare om inget görs för att höja läraryrkets status. För att höja statusen krävs en höjning av lönerna med minst 10 000 kronor i månaden, konstaterar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
 
7 av 10 föräldrar upplever att läraryrkets status minskat de senaste tio åren. Samtidigt tycker 8 av 10 föräldrar att läraryrkets status borde höjas.
 
– Om lönerna höjs och lärare får möjlighet att göra karriär så kan vi utan problem göra läraryrket till ett statusfyllt förstahandsval igen, men det kräver politisk vilja från regeringen och Sveriges kommunpolitiker, säger Eva-Lis Sirén.
   
En tidigare undersökning från 2010 visade att bara 3 av 10 unga är intresserade av läraryrket. Det som avskräcker ungdomarna mest är den låga lönen. Lärarförbundet frågade i samarbete med Novus mer än 1 000 ungdomar i åldern 16– 25 år hur intresserade de är av att bli lärare.

– Avgörande för att ge ett yrke hög status är hög lön, lång utbildning och karriärmöjligheter. Läraryrket har långutbildning, små karriärmöjligheter och låg lön. Det är en kombination som skadar rekryteringen till yrket, säger Eva-Lis Sirén.

I undersökningen om föräldrars syn på sina barns yrkesval intervjuades 855 personer. Hela undersökningen finns att ladda ner på Lärarförbundets webbplats.

För upplysningar och kommentarer:

Lärarförbundets pressekreterare Pontus Haag 070-172 00 39
Lärarförbundets pressjour  08-737 69 02


Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.