Följ Lärarförbundet

Folkhögskolelärare fördjupar samarbete med Lärarförbundet

Pressmeddelande   •   Jun 17, 2010 15:55 CEST

Svenska folkhögskolans lärarförbund (SFHL) och Lärarförbundet har beslutat att fördjupa samarbetet mellan de två förbunden. Besluten fattades under onsdagen vid SFHLs ombudsmöte i Skellefteå och Lärarförbundets förbundsstyrelsemöte.

Det utökade samarbetet innebär i korthet att medlemmar i SFHL också blir medlemmar i Lärarförbundet och därmed får tillgång till Lärarförbundets stöd, rådgivning och utbildningsverksamhet. De av Lärarförbundets medlemmar som redan är verksamma vid en folkhögskola blir också medlem i båda organisationerna.

- SFHL och Lärarförbundet delar samma grundläggande idéer om utbildning och lärande. Våra medlemmar får nu en utökad service och större facklig slagkraft genom samarbetet. Samtidigt får vi fortsätta att självständigt arbeta för våra yrkesfrågor och utveckla folkhögskolans särart, säger Ingela Zetterberg, nyvald ordförande för SFHL.

SFHL kvarstår som en egen organisation och deras förbundskansli flyttar till Lärarnas hus på Stora Essingen. De båda TCO-förbunden har samarbetat i flera utbildningspolitiska och fackliga frågor under en längre tid.

- Både Lärarförbundet och SFHL ser på läraryrket som en profession med ett gemensamt uppdrag oavsett i vilken skolform vi arbetar. Om vi alla lärare står enade i en organisation blir vi starkare då vi kan se och påverka helheten. Jag är övertygad om att vi kan uträtta mer tillsammans än var och en för sig, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Under ombudsmötet valdes Ingela Zetterberg till ny ordförande för SFHL. Ingela är till vardags kursföreståndare för socialpedagogisk ledarutbildning vid Hagabergs folkhögskola i Södertälje.

Upplysningar: Ingela Zetterberg, ordförande SFHL 076-297 76 96 Claes Nyberg, presschef Lärarförbundet 08-737 69 02.SFHL är fackförbundet för lärare och rektorer på folkhögskola. Förbundet organiserar också studerande på folkhögskollärarutbildningen. Förbundets viktigaste uppgift är att företräda medlemmarna och tillvarata deras fackliga intressen men också att vara med och utveckla folkhögskoleverksamheten och värna om folkhögskolans egenart.


Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 225 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.