Följ Lärarförbundet

Karriärvägar utvecklar skolans kvalitet

Pressmeddelande   •   Sep 14, 2011 12:42 CEST

Regeringens satsning på karriärvägar för lärare välkomnas av Lärarförbundet och kommer att innebära pengar till högre löner och utvecklingsmöjligheter för Sveriges lärare. – Karriärvägar för lärare är ett viktigt steg på vägen för att höja statusen på läraryrket, utveckla skolan och höja kvaliteten i undervisningen, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– En tydlig koppling mellan lärares karriärutveckling och lön är avgörande för en bra skola. Lärarförbundet har länge drivit frågan om karriärutveckling för lärare och det är glädjande att regeringen lyssnat på oss. Satsningen är ett mycket viktigt första steg mot att höja läraryrkets status och uppnå de 10 000 som saknas på lärarnas lönebesked varje månad, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Regeringen lägger med förslaget en bra grund för parterna att komma överens om ytterligare förslag till åtgärder för att höja lärares kompetens, löner och status.

– Det är viktigt att staten höjer ambitionsnivån och tillför nya pengar till skolan och lärarna. -Det är vad som krävs för att förbättra kunskapsresultaten och höja läraryrkets status. Jag förväntar mig nu att också kommuner och fristående skolor tar sitt ansvar, fortsätter Eva-Lis Sirén.

Regeringen förändrar från och med den 1 januari villkoren för Lärarlyftet. Staten kommer inte att avsätta några pengar till lönekostnader i samband med Lärarlyftet. Ersättning för förlorad arbetsinkomst blir därmed en fråga för skolhuvudmännen.

– Lärarförbundet har gång på gång varnat för att behörighets- och legitimationsreformerna är kraftigt underfinansierade. Regeringen drar nu undan pengar från den utbildning som krävs för att alla lärare ska bli behöriga. Kommunerna måste nu verkligen visa att de sätter skolans kvalitet och lärares kompetens i första rummet. Här är jag bekymrad, säger Eva-Lis Sirén.

För upplysningar:
Lärarförbundets Pressjour 08-737 69 02

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.