Följ Lärarförbundet

Lärarförbundet välkomnar JO:s kritik mot Partille och Göteborg

Pressmeddelande   •   Jun 25, 2019 14:08 CEST

JO har idag utfärdat beslut med kritik mot Partille kommun och Göteborgs stad, för att dessa utfärdat riktlinjer som förbjudit personal att bära knappar och tröjor kopplade till Lärarförbundet och Förskoleupproret. Lärarförbundet välkomnar beslutet och att lärarnas grundlagsskyddade yttrandefrihet tydliggörs.

Yttrandefriheten ger offentligt anställda rätt att utrycka sin personliga uppfattning om arbetsgivarens verksamhet, även på arbetstid, så länge det inte påverkar utförandet av arbetsuppgifterna. JO konstaterar i sitt beslut, som Lärarförbundet tidigare påtalat, att bärandet av tröjorna inte har någon negativ påverkan på verksamheten.

-JO:s kritik var väntad och välkommen. En förutsättning för en levande demokrati är just friheten att föra fram olika budskap. Skyddet för anställdas yttrandefrihet är en grundförutsättning för det öppna samhället och det är bra att den inte kan beskäras av arbetsgivare på lättvindiga grunder, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

- Vi har vart väldigt bekymrade över situationen i Göteborg. Det är här en jätteviktig seger för yttrandefriheten och vi är även glada att det tydliggörs för våra politiker att lärarnas inte kan tystas på detta sätt, säger Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

-Det här är viktigt för alla som jobbar inom offentlig sektor skulle jag säga. Det visar att yttrandefriheten gäller även oss och att vi kan fortsätta diskutera förutsättningarna för den svenska skolan utan risk för repressalier, avslutar Alexander Köhn, ordförande för Lärarförbundet i Partille. 

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt professionsförbund med 232 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, lärare i fritidshem, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.