Följ Lärarförbundet

Lex Sarah kommer bidra till högre kvalitet i skolan

Pressmeddelande   •   Apr 15, 2011 15:25 CEST

Idag presenterade regeringen sitt förslag till Lex Sarah-regler för skola och förskola. Lärarförbundet har länge drivit frågan om Lex Sarah och ser positivt på det förslag som presenterats. I lagförslaget finns brister som behöver rättas till rörande sanktionsmöjligheter och repressalieförbud mot anställda.

Lärarförbundet har under lång tid krävt en Lex Sarah lagstiftning om anmälningsplikt för personal i skola och förskola. Det ger stöd i kraven om rätt resurs på rätt plats. Förslaget kommer att bidra till en bättre kvalitet och arbetsmiljö för lärare och elever.

– Det är bra att regeringen presenterar ett förslag som ger anmälningsplikt för all personal i skolan. Det är avgörande för att garantera en bra skola för alla elever och lärare, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

I utredningen saknas ett repressalieförbud, vilket innebär att den som anmäler missförhållanden saknar ett tydligt skydd mot repressalier från arbetsgivaren.

– Det finns en risk att lärarna inte vågar anmäla missförhållanden eftersom det kan uppfattas som illojalt mot arbetsgivaren, säger Eva-Lis Sirén.

Utredningen har inte heller föreslagit några sanktionsmöjligheter mot de arbetsgivare som inte följer regelverket om anmälan av missförhållanden.

– Tyvärr finns inga sanktionsmöjligheter för de arbetsgivare som inte följer regelsystemet och vidtar åtgärder. Utan sanktionsmöjligheter riskerar ett annars bra lagförslag att bli uddlöst, konstaterar Eva-Lis Sirén.

Lex Sarah utredningen definierar missförhållanden som sådant som riskerar att hindra eleverna från att nå utbildningens mål. 

– Lärare är den enda yrkesgrupp i skolan som kan bedöma elevernas möjlighet att nå utbildningens mål. Lex Sarah-förslaget innebär därför i praktiken att lärare får en ordinationsrätt på skolans område, säger Eva-Lis Sirén.

För upplysningar och kommentarer:

Lärarförbundets pressekreterare Pontus Haag 070-172 00 39
Lärarförbundets pressjour  08-737 69 02


Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.