Följ Lärarförbundet

Ny rapport: Lärarutbildning är en ren förlustaffär

Pressmeddelande   •   Nov 08, 2010 08:04 CET

Det lönar sig inte att utbilda sig till lärare. Det konstaterar Lärarförbundet i en ny rapport inför sin kongress som startar i morgon. Lärare är underbetalda både ur ett livslöneperspektiv, jämfört med kollegor som saknar lärarexamen och i ett internationellt perspektiv. Allt färre unga kan tänka sig att bli lärare.

-
Välutbildade och skickliga lärare är det som spelar störst roll för elevernas resultat. Därför måste vi rekrytera de bästa att välja läraryrket i framtiden. Men idag är det en förlustaffär för en ung människa att bli lärare. Det krävs ett trendbrott nu!, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Rapporten ”Är det lönt att bli lärare?” visar att lärare bland annat är underbetalda:

·
Ur ett livslöneperspektiv. Efter studielånen är betalda har lärare med lärarexamen lägre lön än många yrken som endast kräver gymnasieutbildning.
·
Lärare med examen har i snitt mindre kvar i plånboken än kollegor utan examen.
·
Ur ett internationellt perspektiv ligger de svenska lärarlönerna kvar i botten. Det skulle löna sig att göra som sjuksköterskorna och flytta till Norge eller Danmark.

En systemvetare med tre år lång utbildning har en genomsnittlig lön efter avdragen utbildningskostnad på drygt 36000 kr i månaden. En lärare i gymnasieskolan har trots en 4,5 år lång utbildning 24000 i månaden efter motsvarande kostnad har räknats av.

-
Det är inte rimligt att en lärare förlorar 12000 i månaden jämfört med yrken med kortare utbildning och mindre ansvar. Regeringen måste sjösätta sitt utlovade stimulansbidrag för att höja alla lärares löner, säger Eva-Lis Sirén.

Enligt Skolverkets senaste prognos från 2008 behövs 50.000 nya lärare de närmaste åren samtidigt som yrkets attraktivitet och söktrycket till lärarutbildningen minskar. I en undersökning anger unga låga löner som det viktigaste skälet att inte vilja bli lärare.

-
Arbetsgivarna slår idag bara ut med händerna och säger att det inte finns några pengar till höjda löner oavsett om lärarna är anställda av staten, kommunerna eller fristående skolor. Alla har ansvar för att höja läraryrkets status om vi ska kunna rekrytera de lärare som behövs, säger Eva-Lis Sirén.

Rapporten
”Är det lönt att bli lärare? – en lärarexamen måste bli mera värd” finns att läsa tillsammans med fler rapporter kring lärarlöner på lararforbundet.se/lararloner.

Lärarförbundet håller kongress 9-12 november i Stockholm. Den går att följa direkt på Lärarförbundets webbplats lararforbundet.se/kongress med start tisdag kl.11.


Upplysningar:
Lärarförbundets Presschef Claes Nyberg 070-215 4338

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.