Följ Lärarförbundet

Nya förslag till kvalitetsförstärkningar i skolan

Pressmeddelande   •   Aug 25, 2010 13:01 CEST

- Det är glädjande att valdebatten nu handlar om att förstärka kvaliteten i skolan. Dagens löften från allianspartierna om att satsa på elevhälsan och socialdemokraternas om att ställa högre krav på lärartäthet är kvalitetsinitiativ som Lärarförbundet har efterfrågat i många år, säger Eva-Lis Sirén.

Under tisdagen sade folkpartiledaren Jan Björklund att det kommer en satsning på elevhälsan om allianspartierna vinner valet. Allianspartierna vill satsa 650 miljoner kronor i tillfälliga pengar under 2012 och 2013 med förhoppningen om att det ger ytterligare 730 fler anställda, enligt SvT Rapport.

- En väl utbyggd elevhälsa är en viktig förutsättning för att skolan ska klara sitt uppdrag och eleverna få goda kunskaper. Förstärkningar är därför nödvändiga, säger Eva-Lis Sirén.

Elevhälsan har skurits ned kraftigt i många skolor, först under 90-talskrisen och sedan i den kris som nu har börjat kling av.

- Staten och kommunerna måste ta ett gemensamt och långsiktigt ansvar för elevhälsan. Det är därför oroande att regeringens satsning endast är tillfällig. Det finns en uppenbar risk att kvaliteten därefter tillåts sjunka igen, säger Eva-Lis Sirén.

Socialdemokraternas partiledare, Mona Sahlin, utlovade i Sveriges Radios utfrågning på onsdagsmorgonen satsningar på ökad lärartäthet.

- Tillräckligt många och välutbildade lärare är det som spelar störst roll för att stärka elevernas kunskaper. Båda blocken behöver nu ge besked om sin ambitionsnivå, säger Eva-Lis Sirén.

De rödgröna partierna vill, om de vinner valet, genom skrivningar i skollagen höja kraven på hur många lärare som ska finnas per 100 elever från dagens nivå på 8.3 till en lagstadgad nivå om 9,0.

- Initiativ för att höja kraven på kommuner och fristående skolor är mycket välkomna och vi diskuterar gärna hur ett hållbart system ska se ut. Till exempel spelar Skolinspektionen här en viktig roll, säger Eva-Lis Sirén.
För ytterligare information, kontakta:
Claes Nyberg
vik. presschef
Lärarförbundet
Tel: 08-737 69 02
E-post: claes.nyberg@lararforbundet.se

Vill du veta mer om vad Lärarförbundet tycker? Se www.lararforbundet.se

Vill du ha fler nyhetsbrev från Lärarförbundet? Eller avanmäla dig? Det gör du på www.lararforbundet.se
Om Lärarförbundet
Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 225 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan. Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.