Följ Lärarförbundet

Omställningsavtal för lärare klart

Pressmeddelande   •   Dec 22, 2010 15:30 CET

Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har slutit ett omställningsavtal som ger alla lärare ökad trygghet. Avtalet kommer att hjälpa uppsagda lärare till nytt arbete, samt ge ekonomisk trygghet under omställningen. Kommun- och landstingssektorn har tidigare saknat ett omställningsavtal. Avtalet träder i kraft 1 januari 2012.

För Lärarförbundet har det varit ett krav att omställningsstödet ska anpassas till den enskildes behov. Det kravet uppfyller nu avtalet. Om en lärare blir uppsagd avgör han eller hon tillsammans med sin rådgivare vilka insatser som ska sättas in.

– Det är inte en one-size-fits-all lösning som nu gäller utan skräddarsydda insatser för varje enskild person. Det är en viktig seger för Lärarförbundet, konstaterar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Avtalet gäller för tillsvidareanställda arbetstagare med minst 40 procents sysselsättningsgrad och som sägs upp på grund av arbetsbrist. Arbetstagaren ska ha varit anställd hos arbetsgivaren i minst ett år. Avtalet innefattar t ex en kompletterande omställningsersättning som tillsammans med a-kassa ger 80 procent av lönen i 200 dagar och 70 procent i 100 dagar.

­­­– Resultatet av förhandlingarna är tillfredsställande både när det gäller det aktiva omställningsarbetet och de ekonomiska förmånerna, säger Eva-Lis Sirén.

Omställningsavtalet KOM-KL ska stödja och hjälpa en arbetstagare till nytt arbete, samt ge ekonomisk trygghet i omställningen. Sedan tidigare finns bland annat omställningsavtal för privatanställda tjänstemän (TRR) respektive LO-medlemmar (TSL) och för statligt anställda (Trygghetsstiftelsen).

OFR är en uppdragsstyrd förhandlings- och serviceorganisation där Lärarförbundet ingår tillsammans med 14 andra fackliga organisationer med medlemmar inom offentlig sektor.

För kommentarer och frågor:
Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet
070-342 24 93

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.