Följ Lärarförbundet

Regeringen måste sjösätta utredning om vinster i friskolor

Pressmeddelande   •   Feb 25, 2011 12:13 CET

Lärarförbundet kräver att den utlovade parlamentariska utredningen om vinster i friskolor sjösätts så snart som möjligt. Än så länge har utredningen försenats på grund av att regeringen inte kunnat enas om inriktningen. Lagstiftningen behöver också ändras så att lärare och skolledare garanteras meddelarfrihet även i fristående skolor.

Det är positivt att regeringen nu ser de luckor i lagstiftningen som varit uppenbara under en lång tid och resulterat i överdrivna vinstuttag utan att kvaliteten har säkrats. Regeringen måste snarast sjösätta den parlamentariska utredning om vinst i friskolor som utlovats.

– Jan Björklunds utspel innebär inget nytt innan vi ser att utredningen kommer igång. Varje dag kan vi nu läsa om elever som drabbas av oseriösa aktörer på friskolemarknaden – därför är det bråttom, konstaterar Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Jan Björklund måste snarast också ta tag i frågan om meddelarfrihet och meddelarskydd för personal i fristående skolor. Att kvalitetsbrister eller misshushållning av de medel som skolorna får av kommunerna inte blir offentliga hotar kvaliteten i skolan.

– Att personal i fristående skolor inte kan larma om missförhållanden utan att riskera sin anställning leder till att elever inte får den utbildning de har rätt till, säger Eva-Lis Sirén.

Lärarförbundet vill att friskoleföretag återinvesterar sina vinster i skolan och i lärares löner. Idag finns det luckor i lagen som möjliggör för oseriösa aktörer att göra vinst genom att erbjuda en undermålig kvalitet i undervisningen. Kan en fristående skola inte upprätthålla hög kvalitet ska ägarna inte kunna ta ut stora vinster.

– Vi kan inte acceptera att våra skattepengar går rätt ner i fickorna på oseriösa aktörer. Pengarna ska först och främst garantera elevernas rätt till bästa möjliga utbildning, säger Eva-Lis Sirén.
För ytterligare information, kontakta:
Lärarförbundets pressjour
Tel: 08-737 69 02
E-post: press@lararforbundet.se

Vill du veta mer om vad Lärarförbundet tycker? Se www.lararforbundet.se

Vill du ha fler nyhetsbrev från Lärarförbundet? Eller avanmäla dig? Det gör du på www.lararforbundet.se
Om Lärarförbundet
Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan. Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.