Följ Lärarförbundet

Så får vi snabbt tusentals nya lärare

Pressmeddelande   •   Jun 26, 2019 07:52 CEST

Lärarförbundets orförande Johanna Jaara Åstrand

I dag släpper Lärarförbundet rapporten Från obehörig till lärare. Rapporten visar att de bland de obehöriga lärarna finns många som har en relativt kort väg kvar till en lärarexamen. Majoriteten av de som helt saknar lärarutbildning skulle vara beredda att påbörja en sådan om rätt förutsättningar fanns.

Fram till år 2031 uppskattas det totala rekryteringsbehovet av lärare till 187 000 heltidstjänster. Bara de närmaste fem åren handlar det om 77 000 heltidstjänster. För att täcka behovet skulle det krävas en årlig examination från lärarutbildningen av 15 000 lärare – nästan dubbelt så många som idag.

- Det är kanske inte realistiskt att tro att var tredje student ska välja en lärarutbildning, men alla elever har rätt att undervisas av lärare med rätt utbildning. Behovet av ett nationellt grepp kring lärarbristen är därför skriande, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

En del av rekryteringsbehovet kan fyllas av personer som redan jobbar som lärare idag men som saknar behörighet. I dag släpper Lärarförbundet rapporten Från obehörig till lärare. Rapporten visar att de bland de obehöriga lärarna finns många som har en relativt kort väg kvar till en lärarexamen. Hälften av de obehöriga lärarna har redan en påbörjad lärarutbildning och av dessa har hälften endast en termin kvar till examen. Majoriteten av de som helt saknar lärarutbildning är beredda att skaffa sig behörighet om validering, studiefinansiering och studievillkor stärks.

- Långsiktigt behöver läraryrket ges konkurrenskraftiga löner och en rimlig arbetsbelastning för att locka fler. Men vår rapport visar att vi med relativt enkla medel och på kort tid kan få tusentals nya lärare i våra förskolor och skolor genom att rikta insatser mot dem som redan jobbar där, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Lärarförbundet kräver därför att det sätts högre press på arbetsgivarna att prioritera behörighetsläget och att stat tillsammans med huvudmän tar ett större ansvar för former och villkor för behörighetsgivande utbildning. En myndighet bör få i uppgift att permanent se till att behörighetsgivande utbildning ges utifrån de breda behov som finns idag. Nya former av studiefinansiering för obehöriga lärare bör utvecklas, här är exempelvis punkten i januariöverenskommelsen om utvecklingstid ett tänkbart förslag.

Läs hela rapporten här.

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt professionsförbund med 232 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, lärare i fritidshem, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.