Följ Lärarförbundet

Skolverkets nya GD är viktig för skolans likvärdighet

Pressmeddelande   •   Mar 31, 2011 13:46 CEST

Regeringen har i dag, torsdag, utsett Anna Ekström till ny generaldirektör för Skolverket. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kommenterar utnämningen:

-          Jag ser fram emot ett tätt samarbete med Anna Ekström för att stärka likvärdigheten i svensk skola. Att ta tillvara på lärarnas engagemang och professionella kunnande är avgörande för att höja kvaliteten, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Under 2011 och 2012 träder många genomgripande reformer i kraft i svensk skola vilket ställer höga krav på Skolverket. Myndighetens viktiga uppgift att stötta huvudmän och skolor i deras utveckling kräver höga och positiva förväntningar och insatser för att stärka ledarskapet i skolan med stöd i både forskning och beprövad erfarenhet.

-          Med en stark skolinspektion blir Skolverkets utvecklande roll än mer betydelsefull. Skolverkets arbete kommer att till stor del avgöra hur väl sjösättningen av alla reformer kommer att fungera i praktiken, säger Eva-Lis Sirén.

Anna Ekström kommer närmast från uppdraget som ordförande för SACO och har bland annat erfarenhet från ordförandeskapet i regeringens jämställdhetsdelegation för skolan, DEJA.

-          Skolan ska vara likvärdig för alla elever, både flickor och pojkar. Jag tror att Anna Ekström kan bidra mycket till huvudmännens strategiska arbete för en mer jämställd skola. Inte minst innebär gymnasiereformen nya, stora utmaningar, säger Eva-Lis Sirén.

Regeringen har nyligen gett Skolverket i uppdrag att genomföra en kampanj för att höja läraryrkets status och öka intresset för lärarutbildningen.

-      
Jag hoppas att Anna Ekströms snabbt samlar regering, myndigheter och fackliga organisationer till arbetet för att öka läraryrkets attraktivitet. Det är en av de viktigaste erfarenheterna av insatser i andra länder för att nå bra resultat, säger Eva-Lis Sirén.

För upplysningar och kommentarer:
Lärarförbundets presschef Claes Nyberg 070-215 4338
Lärarförbundets Pressjour 08-737 69 02

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.