Följ Lärarförbundet

​Staten underminerar lärarutbildningarna när de inte får tillräckliga resurser

Pressmeddelande   •   Feb 19, 2020 11:14 CET

- Jag är inte förvånad. Det satsas för lite på lärarutbildningarna, både i resurser och i förutsättningar, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand

- Att bara lite mer än hälften får godkänt är såklart under all kritik. Sveriges ambitioner måste vara högre än så här, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet ser att ersättningsbeloppen till lärosätena behöver höjas för att höja kvaliteten. Det behöver också satsas på forskning för att långsiktigt stärka utbildningen. Landets viktigaste yrkesutbildning måste ges reella möjlighet att klara sitt uppdrag.

- Jag förväntar mig stora satsningar på utbildningsvetenskaplig forskning i forskningsproppen och att forskarutbildningen byggs ut, det är grunden för att kunna åtgärda bristerna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarutbildningens forskningsanknytning behöver stärkas, därför måste det till riktade satsningar på utbildningsvetenskaplig forskning inklusive forskarutbildning. Allra viktigast är att göra satsningar på ämnesdidaktisk forskning, eftersom utvärderingen avslöjar brister i ämnesdidaktik.

Såväl stora som små lärosäten har problem med att upprätthålla ämnesdidaktisk kompetens i alla ämnen, enligt utvärderingen. Det är därför viktigt att förändra finansieringen så att även ämnen med få studenter får tillräckliga förutsättningar för att bedriva en bra utbildning.

- Utvärderingen ger ett starkt stöd för en mer sammanhållen lärarutbildning och en starkare ämnesdidaktisk inriktning. Kopplingen mellan de akademiska momenten och den verksamhetsförlagda utbildningen behöver också stärkas, säger Johanna Jaara Åstrand

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt professionsförbund med 232 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, lärare i fritidshem, skolledare och lärare på högskolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.