Följ Lärarförbundet

Underfinansiering hotar viktig lärarlegitimation

Pressmeddelande   •   Mar 02, 2011 10:01 CET

Riksdagen ska idag debattera och besluta om en efterlängtad yrkeslegitimation för lärare. Lärarförbundet har länge kämpat för att denna viktiga reform ska bli verklighet för att höja kvaliteten i skolan. Men nu finns det risk för att en kraftig underfinansiering kan komma att hindra satsningen från att ge full effekt.

- Lärarlegitimationen är en stor framgång för Sveriges lärare och ett verktyg för att höja resultaten i skolan. Nu blir det tydligt vem som har en utbildning som motsvarar ansvaret, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Enligt beräkningar från Statskontoret har minst 40 000 lärare en fast anställning trots att de saknar en examen från en lärarutbildning eller undervisar i ämnen eller årskurser de inte har behörighet i. Den budgetram som regeringen har avsatt för utbildning till behörighet räcker inte för att täcka kostnaderna ens för en termins studier för hela gruppen. Samtidigt visar undersökningar att många behöver längre tid än så.

- Regeringen har inte satsat tillräckligt med resurser för att utbilda de anställda lärare som saknar behörighet. Jag är orolig för att reformen inte kommer att få den effekt som skolan behöver, säger Eva-Lis Sirén.

Dessutom finns ingen kostnadstäckning för lön till de vikarier som ska ersätta de lärare som går utbildningen. En nivå som motsvarar ersättningen i det tidigare lärarlyftet på minst sex miljarder behövs för att göra utbildningen möjlig.

- Nu måste både stat och kommuner avsätta resurser som täcker kostnaden för att legitimationen ska bli den succé den förtjänar. Alternativet blir för många lärare att avstå från att läsa in sin behörighet eller för skolorna att sänka lärartätheten ytterligare från en redan låg nivå, säger Eva-Lis Sirén.

För ytterligare information, kontakta:
Lärarförbundets pressjour
Tel: 08-737 69 02
E-post: press@lararforbundet.se

Vill du veta mer om vad Lärarförbundet tycker? Se www.lararforbundet.se

Vill du ha fler nyhetsbrev från Lärarförbundet? Eller avanmäla dig? Det gör du på www.lararforbundet.se
Om Lärarförbundet
Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan. Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.